כל מה שצריך לדעת על סוכרת

סוכרת היא המחלה המטבולית הנפוצה ביותר בעולם המערבי, שממדיה בישראל מתקרבים לממדי מגיפה. כל שנה נפגעים כמיליון איש בישראל מסוכרת, ורק פחות מחצי מהם מאובחנים. המחלה נגרמת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. זו מחלה רצינית גם אם לא מטופלים באינסולין.

אצל אדם בריא כאשר בתהליך העיכול המזון מתפרק לסוכר פשוט (גלוקוז) ומגיע לדם, העלייה ברמת הסוכר בדם גורמת ללבלב לייצר אינסולין שעוזר לסוכר לעבור מהדם אל התאים ומאזן שוב את רמת הסוכר בדם. סוכרת נגרמת כאשר יש מחסור באינסולין, בגלל שהפרשת האינסולין מתאי בטא בלבלב נמוכה מדי, או שתאי הגוף פיתחו עמידות לאינסולין. כתוצאה מהעלייה ברמת הסוכר בדם נגרמים נזקים בגוף.

סוכרת יכולה להיות מחלה בפני עצמה (סוכרת ראשונית) או תופעת לוואי של שימוש בתרופות מסוימות, הפרעות הורמונליות או מחלה אחרת (סוכרת משנית). למרות שהרפואה יודעת להתמודד עם הסימפטומים של סוכרת בהצלחה, לדעת המטופלים המחלה פוגעת קשות באיכות החיים שלהם.

סוכרת תסמינים

  • למחלת סוכרת תסמינים שכיחים, ביניהם:
    צמא ותיאבון גדולים מהרגיל
  • השמנה בטנית
  • ראייה מטושטשת
  • עייפות חריגה
  • השתנה תכופה מהרגיל
  • עליה או ירידה במשקל
  • זיהומים חוזרים במקומות שונים בגוף
  • החלמה איטית של פצעיםחשוב לזכור שכאשר יש לאדם סוכרת תסמינים משתנים מחולה לחולה, ויעוץ אישי חשוב לקבלת טיפול מיטבי.

    סוכרת נעורים

    סוכרת נעורים היא השם השכיח של סוכרת סוג 1 (type 1), כלומר סוכרת תלוית אינסולין. המחלה מופיעה לרוב בגיל הילדות או ההתבגרות, למרות שהיא יכולה להופיע גם בגיל מבוגר יותר.

    זו מחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון הורסת את תאי בטא בלבלב (התאים שאחראים לייצור אינסולין) וכתוצאה מכך נגרם מחסור באינסולין בגוף. בנוסף לכך נפגמת יכולת התחדשות הרקמות בגוף. הסיבה להתפרצות המחלה לא ידועה, אם כי אפשר למצוא בדרך כלל יש קשר בין סוכרת נעורים לבין תורשה משפחתית או חשיפה לזיהומים נגיפיים.

    סוכרת סוג 2

    סוכרת מבוגרים היא השם השכיח של סוכרת סוג 2 (type 2), כלומר סוכרת שאינה תלוית אינסולין. זו הסוכרת השכיחה ביותר, אשר יכולה להופיע בכל הגילאים. בניגוד לסוכרת סוג 1, בסוכרת זו התסמינים יכולים להתפתח באיטיות ולהתבטא בצורה מתונה.

    כ-90% מחולי הסוכרת בישראל סובלים מסוכרת סוג 2, בה מתפתחת בהדרגה תנגודת (חוסר רגישות) לאינסולין. עמידות תאי הגוף לאינסולין גורמת לרמות גבוהות שלו בדם. סוכרת לא מטופלת נכון יכולה להגיע למצב של תת סוכר (היפוגליקמיה) או יתר סוכר (היפרגליקמיה) שעלולים לגרום לבעיות בריאות חמורות.

    גורמי סיכון להתפתחות סוכרת סוג 2:

  • רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם
  • עודף משקל
  • חוסר פעילות גופנית
  • מתח נפשי כרוני
  • טראומה
  • גיל מבוגר
  • יתר לחץ דם
  • שחלות פוליציסטיותבמרבית המקרים סוכרת סוג 2 ניתנת למניעה ולטיפול, לכן מעקב ויעוץ מקצועי חשובים מאוד.

    סוכרת הריון

    סוכרת הריון היא מקרה מיוחד של סוכרת סוג 2 שמופיע אצל כ-5% מהנשים בזמן ההיריון, למרות שאין להן היסטוריה של סוכרת, ונעלם אחרי הלידה.

    במהלך ההיריון, אישה חווה שינויים רבים ברמת הפעילות, הרגלי האכילה שלה ומצבה הנפשי. שינויים אלו משפיעים על הפרשת ההורמונים בגופה. במקרים רבים ההורמונים הנוצרים בשלייה ובשחלות מופרשים בכמות מוגברת וגורמים לגוף להיות פחות רגיש לפעולת האינסולין. כתוצאה מכך נוצר בגוף קושי להתמודד עם סוכר ופחמימות ונוצרת אי סבילות לגלוקוז.

    נשים שפיתחו סוכרת הריון נמצאות בסיכון גדול יותר לפתח סוכרת בהריונות הבאים או בגיל מבוגר יותר.

תנגודת אינסולין

תנגודת לאינסולין מוגדרת כמצב בו יש ייצור אינסולין, אך הגוף אינו מנצל אותו כראוי. כתוצאה מכך, הגלוקוז מצטבר בזרם הדם במקום להיספג אל תוך התאים וזה מוביל לסוכרת מבוגרים או קדם סוכרת. במרבית המקרים החולה אינו יודע שיש לו תנגודת לאינסולין עד אשר מתפרצת הסוכרת. בתנגודת לאינסולין, תאי השרירים, השומן והכבד אינם מגיבים בצורה נאותה לאינסולין וכך מונעים את ספיגת הגלוקוז מן הדם אל תוך התאים. התוצאה היא הפרשת אינסולין מוגברת. תאי הלבלב מנסים לשווא לעמוד בקצב הדרישות החדשות. כל עוד תאי הלבלב עומדים במשימה, רמות הגלוקוז נשארות בטווח התקין. לאורך זמן, התנגודת לאינסולין עלולה להוביל לסוכרת מבוגרים, עקב הצטברות עודפי הגלוקוז בזרם הדם. למרות שעדיין לא ידועים הגורמים המדויקים, מניחים כי עודף משקל והיעדר פעילות גופנית בעלי תרומה משמעותית. עודף משקל ובעיקר השמנת בטן הם הגורם העיקרי לתנגודת לאינסולין. כיום יודעים כי רקמת השומן המצטברת מסביב לבטן בעלת פעילות הורמונאלית ודלקתית וכך מובילה לתנגודת לאינסולין, חוסר איזון בפרופיל שומני נדם, יתר לחץ דם ומחלות לב כלילות. השומן מסביב לבטן מעודד התפתחות דלקת כרונית שאינה בעלת תסמינים וסימנים ועלולה לגרום נזק מהותי לגוף. בתורה הדלקת תורמת להתפתחות תנגודת לאינסולין, סוכרת מבוגרים ומחלות לב כליליות. מחקרים מראים כי ירידה במשקל משפרת את התנגודת לאינסולין ומונעת או מעכבת התפתחות סוכרת מבוגרים.

ערכים של סוכרת גבולית

אבחנה של סוכרת נעשית על ידי בדיקת רמות הסוכר בדם. סוכרת גבולית (טרום סוכרת, או אי סבילות לגלוקוז) היא מצב בו המטופל עדיין אינו מוגדר כסוכרתי, אבל בבדיקות דם ערכים של סוכרת גבולית מצביעים על כך שללא טיפול הוא יחלה בסוכרת בעתיד הלא רחוק.

כאשר עושים בדיקות דם ורמת סוכר בדם אחרי צום היא בין 100-125 מ"ג, ושעתיים אחרי בדיקת העמסת סוכר (OGTT) היא בין 140-199 מ"ג, אלו ערכים של סוכרת גבולית.

מה אסור לחולי סוכרת לאכול

תזונה נכונה היא חלק משמעותי בטיפול בסוכרת. מה אסור לחולי סוכרת לאכול?

  • פחמימות ריקות מחלישות את היכולת של הגוף ליצר אינסולין, לכן כדאי לסוכרתיים להימנע מהן.
  • אלכוהול גורם לשחרור כמות גדולה של אינסולין מהלבלב ומקטין את כמות הגלוקוז שנוצרת בכבד.
    בנוסף לכך, הוא הופך בכבד לשומן, כך שמומלץ לסוכרתיים הימנע מאלכוהול.
  • מזון עם אינדקס גליקמי גבוה, גורם לעליה חדה של רמת הסוכר בדם, כמו קמח (מכל הסוגים)
    ומוצריו, ממתקים, שתיה מתוקה וכו', לכן כדאי לסוכרתיים להעדיף מזון עם אינדקס גליקמי נמוך.
  • דילוג על ארוחות ואכילת ארוחה אחת גדולה ביום עלולים לגרום לתנודות גדולות ברמת הסוכר
    בדם, לכן לסוכרתיים עדיף לאכול 2-3 ארוחות בינוניות עשירות ללא ארוחת ביניים.

 טיפול טבעי נטורופתי בסוכרת

הטיפול הטבעי בסוכרת מתייחס לא רק להורדת הסוכר אלה גם לטיםול בנזקים של הסוכר בעזרת תוספי תזונה

ישנם צמחי מרפא רבים שיכולים להקל על הסימפטומים של סוכרת, לטפל בסיבוכים ואפילו לשקם את הלבלב. לדוגמה:   גימנמה ,מלון מר ,חילבה , בזיל קדוש, גדילן מצוי, עלי זית, כורכום ושום מורידים את רמת הסוכר בדם, וטרגון מפחית סימפטומים של סוכרת).

תוספי תזונה– תוספים כמו כרומיום פיקולינט ואומגה 3 משפרים את תנגודת האינסולין

תוספים כמו ליקוריץ פיטנס וחומצה אלפה ליפואית מתקנים את הנזק לכלי הדם שהסוכר הגבוהה גרם .

מאחר ותפריט אישי שמתאים למצב בו נמצא המטופל ולטעמו יכול לעכב או למנוע התפרצות של סוכרת ולצמצם נזקים, השאלה מה אסור לחולי סוכרת לאכול פחות חשובה מהשאלה מה חולי סוכרת יכולים לאכול כדי להפחית את גורמי הסיכון ולשפר את איכות החיים שלהם.

בנוסף עדיף לפנות לאיש מקצוע גם להתאמה של תוספי התזונה יכולות להיות אי התאמה עם תרופות או מינונים לא מתאימים .

רפואה טבעית יכולה לעזור למטופל לאזן את רמות הסוכר בדם ולסייע ללבלב לתפקד טוב יותר.